De omzet van KPN staat al jaren onder druk, met name doordat consumenten minder mobiel bellen en sms’en en meer communiceren via social media en chatapps. Beleggers zullen woensdagochtend bij de jaarcijfers van KPN speuren naar tekenen van de beloofde stabilisatie.
Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen gaat er evenwel niet zonder meer vanuit dat beleggers gerustgesteld worden door KPN’s jaarcijfers over 2014. ,,Er is nog steeds sprake van flinke concurrentie en prijsdruk”, zegt hij.
Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers herhaalde KPN de belofte dat de resultaten, die al tijden onder druk staan, tegen het einde van 2014 zouden stabiliseren. Desondanks gaan door Bloomberg gepolste analisten er vanuit dat de omzet in het vierde kwartaal opnieuw is afgenomen ten opzichte van de laatste periode van 2013. Gemiddeld rekenen zij op 1,97 miljard euro, tegen 2,06 miljard euro een jaar eerder.
Winst KPN vierde kwartaal iets beter
De brutowinst (ebitda) van het telecombedrijf schatten de marktkenners in doorsnee in op 661 miljoen euro. Dat zou wel een toename zijn ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Toen bedroeg de ebitda 581 miljoen euro. Versteeg ziet echter de nodige onzekerheden, onder meer doordat KPN in het vierde kwartaal glasvezelbedrijf Reggefiber volledig heeft ingelijfd.
Omzetdruk houdt aan
De omzet van KPN staat al jaren onder druk, met name doordat consumenten minder mobiel bellen en sms’en en meer communiceren via social media en chatapps. Uitgerekend op belbundels maken telecombedrijven doorgaans veel winst. Versteeg denkt dat 2015 wel de beloofde stabilisatie zal brengen, maar dat de omzet op de langere termijn weer gaat dalen. ,,Dat is structureel”, aldus de analist.
Verder zullen beleggers gespitst zijn op mededelingen over het dividendbeleid. KPN, dat zijn aandeelhouders de laatste jaren op dat terrein bepaald niet heeft verwend, kondigde eerder al aan over 2014 een dividend van 0,07 euro per aandeel te willen uitkeren. Dat bedrag zou vanaf 2015 omhoog moeten gaan. Daar is volgens Versteeg ook genoeg ruimte voor. ,,De balansproblemen behoren met de verkoop van E-Plus tot het verleden'', zei hij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl